🐈 Alergije kod mačaka: simptomi i liječenje

Alergije kod mačaka: simptomi i liječenje

Što je alergija i što može uzrokovati?

Svrha imunološkog sustava je zaštita tijela od strane agenata koji mogu uzrokovati bolest. S druge strane, alergija je reakcija imunološkog sustava na strane tvari ili čestice, tzv. Alergene.

Danas, milijuni ljudi pate od alergija i mačaka, na žalost, nisu iznimka. Pročitajte članak o alergijama mačaka.

Vrste alergija kod mačaka

Alergija na insekte – reakcija na ugrize insekata (buhe).

Alergije na hranu – reakcija na hranu. Najčešće alergijske reakcije očituju se u govedini, kokoši, jaja, žitarica i mlijeka. Da biste izbjegli alergije na hranu, pročitajte osnovna pravila hranjenja mačića.

Dišne (dišne) alergije – reakcija na udisanje peludi biljke, grinja prašine i spora plijesni.

Kontakt alergije (dermatitis) – reakcija na kontakt s nadražujućim sredstvima, na primjer, deterdžentima, raznim kemikalijama, pa čak i sagovima.

Simptomi alergije kod mačaka

Alergija insekata očituje izgled papula (osip u obliku nodula), ogrebotine i ugrize, trulje na tijelu životinje, kao i intenzivan svrab.

Simptomi alergija na hranu manifestiraju se u obliku svrbeža, osobito na području očiju, ušiju i vrat životinje, gubitak kose. Moguće je pojavljivanje povraćanja bijele pjene kod mačaka i proljev kod mačaka.

Dišne alergije mogu se manifestirati kao osip na tijelu životinje, osobito na glavi i vratu, često s jakim svrbežom. Sneezing, vodeni iscjedak nos i wheezing također mogu ukazivati ​​na dišne ​​alergije. U rijetkim slučajevima moguća je astma i gušenje.

Kontaktni dermatitis manifestira svrbež i osip od raznih vrsta do blistera. Posebno izraženo u mjestima koja su slabo zaštićena dlakom, naime brada, ušiju, donji trbuh oko anusa. Koža je crvenkasta, upaljena i mogu se pojaviti zadebljanja.

dijagnostika

Alergija je prilično ozbiljna bolest koja vašem ljubimcu daje ne samo nelagodu, nego i ekstremno negativan učinak na cjelokupno zdravlje. Stoga, ako sumnjate na alergiju kod svoje mačke – ne oklijevajte i savjetujte se sa svojim veterinarkom.

Liječnik će napraviti dijagnozu temeljenu na povijesti života životinje, ako je potrebno, krv može biti uzeta za analizu ili testove alergije,ponekad je potrebno uzeti biopsiju zahvaćenog područja kako bi se ispravila dijagnoza.

Da biste identificirali alergene u alergijama na hranu, najvjerojatnije će vam se ponuditi posebna životinja dijeta prema shemi.

Alergije za mačke

Alergije na kukce tretirane su uzgojem buha na tijelu vašeg ljubimca iu okolnom prostoru (namještaj, tepisi, spavaći, itd.).

Uzimajući osloboditi od alergija na hranu je hranjenje tvoj mačka s hranom koja ne sadrži alergene koji uzrokuju životinja reagirati.

Za respiratorne alergije, vrlo je važno otkriti što uzrokuje neugodne simptome i riješiti ih što je prije moguće. Na primjer, ako je životinja alergična na pelud, ne biste trebali otvoriti prozor tijekom razdoblja aktivnog cvjetanja biljaka.

Potrebno je češće i pažljivo provoditi mokro čišćenje u sobi.

Liječenje kontaktnih alergija, prije svega, je identificiranje i uklanjanje alergena.

Bit će zanimljivo:

  • kako hraniti skotni fold mačića;
  • kako razlikovati dječaka mačića od djevojke.

Osim specifičnih mjera liječenja, liječnik može preporučiti slijedeće postupke za ublažavanje stanja životinje, osobito s teškim svrbežom:

  • kupanje s ljekovitim šamponom koji sadrži protuupalne sastojke
  • steroidi i antihistaminici – ovi lijekovi (u obliku injekcija ili masti) oštro blokiraju alergijske reakcije, što gotovo odmah ublažava stanje životinje sa teškim svrbežom i nadraženjem kože
  • antibiotici – životinja može izgrepsti osip na koži, a bakterijske infekcije ili gljivične kožne lezije pridružuju se alergije pa se u ovom slučaju ne može bez antibiotika

Da biste pomogli svojoj mački, morate osigurati:

  • redovito i temeljito čišćenje sobe u kojoj vaš ljubimac živi
  • Držite tvari izvan dosega tvari koje mogu uzrokovati alergije.
  • hranite životinju samo dokazanu kvalitetnu hranu, uzimajući u obzir uzgoj, fiziološke karakteristike i način života vašeg ljubimca
  • kao pomoću nehrđajućeg čelika ili keramičkih posuda
  • redovito liječiti buha i mačka
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: