🐈 Zašto mačka jede svoje mačiće

7 glavnih razloga zašto mačka jede mačiće

U svakoj ženskoj životinji instinkt majke polaže priroda. Mačke nisu iznimka i odgovorni su za izgled potomstva i odgoj. Ali ponekad postoje nepredviđeni slučajevi kanibalizma, kada mačka koja je upravo rodila jede mačiće, ne samo mrtve nego i žive. Felinolozi ne mogu u potpunosti objasniti ovo ponašanje, ali uzgajivač mora predvidjeti čimbenike izazivanja kako bi to spriječio sa svojim kućnim ljubimcem. To je osobito važno za vrijeme prvog rođenja.

  • 1. Razlozi za uništenje potomaka
  • 2. Preventivne mjere

1 Razlozi za uništenje potomaka

Mačji kanibalizam – to je česta pojava, koja je proces prehrane životinja svojih rođaka.

Čimbenici uništavanja mačkoga potomstva su nekoliko. Glavni su razlozi:

  1. 1. Nedostatak mlijeka. Mačka jede najslabije mačiće za hranjenje jačih.
  2. 2. ljudski radoznalost. Ni pod kojim uvjetima ne preporuča se uzeti u ruke novorođenčadi. Ova osip može koštati život mačića. Mačka, koja osjeti čudan miris, odbija ili jede.
  3. 3. Postpartum šok. Mačka je genetički položila oslobođenje mačića rođenog iz posteljice i uništenje mrtvorođenih. No, mačka, koja je prvi put bila skrbena, u postpartumnom šoku, često ne može razlikovati umrle bebe od živućeg i jede sve smeće.
  4. 4. Ljubomora. Mačke su ljubomorna stvorenja. Neki pojedinci, koji ne žele dijeliti majčinsku ljubav, riješiti se potomaka i to ne mogu učiniti odmah, već nakon jednog ili čak tri ili četiri tjedna nakon rođenja mačića. Stoga se u prvom mjesecu života ne preporučuje da ih uzmete u svoje ruke, a trebali biste posvetiti i više pažnje vrtiću.
  5. 5. Genetsko neuspjeh. Zoopsychologists vjeruju da je mačka rodila je sklona mentalnim poremećajima. Stoga, ako je uzgajivač primijetio promjenu stanja trudnog kućnog ljubimca, leglo se uzima odmah nakon janjenja.
  6. 6. Fizička odstupanja. Nepotpuni i premali mačići mama-mačka "ublažava patnju" jedući ih.
  7. 7. Mastitis. Bolest je popraćena teškom boli. Pokušaji da jedu mačiće mlada majka pozdravlja kao napad i stoga se bavi čitavim psom odjednom.

PreporučeniZašto se mačke međusobno borite i kako se boriti?

2Preventivne mjere

Kanibalizam se ne smatra fizičkom bolesti. Stoga liječenje lijekovima neće dati rezultate. Ako je vlasnik primijetio da trudna mačka ima nestabilno mentalno stanje, koje se očituje prekomjernom aktivnošću, ukočenosti ili razdražljivosti, preporuča se jačanje promatranja životinje.

Da bi se smanjila šansa da mačka jede svoje potomke, treba joj pružiti pravilnu njegu tijekom trudnoće. Tada će rizik od bolesnih ili prijevremenih mačića biti minimalan. Pet, koji se priprema prvi put da postane majka, treba sustavno prebaciti na veterinara tijekom cijele trudnoće.

Važno je obratiti pažnju na to i češće pokazati svoju ljubav. Nekoliko tjedana prije početka janjenja dobiva se osamljeno mjesto gdje će se osjećati smireno s mladunčadi. To može biti posebna kućna kućica, kutije ili drvena kutija s mekom posteljicom, ulazom i prozorom za promatranje porođaja, kako bi se pomoglo u vremenu ako je to potrebno.

Pri rođenju, mačići je važno osigurati maksimalan odmor za kućnog ljubimca, a ne pokazati pretjeranu opsesiju. Ali je također nemoguće potpuno ignorirati.Ostali kućni ljubimci tijekom poroda treba ukloniti iz sobe. Vlasnik mora biti oprezan na vrijeme kako bi spasio život mačića.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: